Orpon hallitus ja Riikka Purran leikkaussakset

Otettu Punamusta Liekki #4:stä

Kirjoittaja Jouko Jokisalo
Kuva: Onni Storm

Orpon hallituksen raju leikkauspolitiikka ja yhteistyö äärioikeiston kanssa on aiheuttanut voimakasta kansainvälistä kritiikkiä. Euroopan parlamentin sosialistien ja demokraattien ryhmän puheenjohtaja Iratxe García Pérez kritisoi Orpoa ja valtiovarainministeri Riikka Purran (ps) saksisymboliikkaa. Hän kysyi Orpolta: ”Oletko ylpeä sinun valtiovarainministeristäsi, kun hän poseeraa sosiaalisessa mediassa isot sakset kädessä ilmaisten tyytyväisyyttä ihmisten sosiaaliturvaleikkauksiin?”
Leikkauspolitiikan lisäksi kritiikin kohteena on Orpon hallituksen natsikohu. Pérez viittasi muun muassa elinkeinoministeri Wille Rydmanin (ps) viime kesänä otsikoihin nousseisiin rasistisiin viesteihin. Hän kysyi aplodien siivittämänä europarlamentissa: ”Onko sinusta mukavaa olla hallituksessa ministerin kanssa, joka kertoi olevansa natsi? Tämä ihminen on vielä ministeri?”

Leikkauslista ennen Purran saksia

Orpon hallitusohjelman leikkauslista on rajua luettavaa. Se on aikamatka 30-lukuun. Muutama suora lainaus hallitusohjelmasta osoittaa hallituksen kylmän kyydin vähävaraisille, opiskelijoille ja työttömille:

  • “Aikuiskoulutustuen lakkauttaminen”.
  • “Lakkautetaan vuorotteluvapaajärjestelmä”.
  • “Pidennetään työttömyysturvan työssäoloehtoa 12 kuukauteen” (nyt noin 6 kuukautta) ja “porrastetaan ansioturvan tasoa” (8 viikon jälkeen 20 %:n leikkaus ja 34 viikon jälkeen 25%:n leikkaus).
  • Työttömyysturvan ns. alkukarenssi pitenee viidestä seitsemään arkipäivään.
  • “Lakkautetaan työssäoloehdon kertyminen palkkatuetussa työssä” eli palkkatuettu työ ei oikeuta peruspäivärahaan tai ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.
  • Työttömyysturvan lapsikorotukset lakkautetaan.
  • Työttömyysturvan korotusosat poistetaan
  • Työttömyysturvan suojaosuuksista luovutaan (työtulo vähentää työttömyysturvaa heti eikä 300 euron kuukausirajan jälkeen)
  • “Yleisestä asumistuesta poistetaan 300 euron ansiotulovähennys”, ts. palkkatulo pienentää asumistukea aikaisempaa helpommin.
  • “Yleisen asumistuen perusomavastuu korotetaan 42 %:sta 50 %:iin” ja “asumistuen taso tarkistetaan 70 prosenttiin hyväksyttyjen asumismenojen ja perusomavastuun erotuksesta” (nyt korvaus on 80 %).
  • “Omistusasuntoon ei saa jatkossa yleistä asumistukea” eli köyhät asukoot vain vuokralla.
  • “Lasketaan nuoren kuntoutusrahan ja ammatillisessa kuntoutuksessa olevan kuntoutusrahan vähimmäismäärä kuntoutusrahan vähimmäismäärän tasolle”.
  • Toimeentulotuessa hyväksyttävien asumiskustannusten tasoa ja määrää tiukennetaan siirtämällä sääntely lakiin ja asetuksiin. Tähän asti kyse on ollut ohjearvoista; oma vika, jos halvempaa kämppää ei löydy.

Kela-indeksin vaikutus etuuksiin jäädytetään suurelta osin koko vaalikaudeksi. Se koskee muun muassa työttömyysturvaa, opintotukea, asumistukia, sairausvakuutuksen vähimmäispäivärahaa ja lasten kotihoidon tukea; eläkkeet, vammaistuet ja toimeentulotuki jäisivät indeksijäädytyksen ulkopuolelle.
“Pääomatuloveroa tai piensijoittajan verotusta ei kiristetä missään omaisuuslajissa”.

Mutta Orpon hallitus antaa niille, joille jo on ennestään omaisuutta ja varallisuutta. Hallitusohjelman tavoitteena on nostaa osakesäästötilin talletuskatto 100 000 euroon, joka nyt on 50 000 euroa. Osakesäästötilille kertyviä voittoja ja osinkoja ei veroteta ennen kuin varoja nostetaan tililtä pois.

Suomi kohti autoritaarista järjestelmää

Ennen vaaleja Perussuomalaisten puheenjohtaja Purran lupaukset olivat kuin toiselta planeetalta. Eduskunnan keskustelussa SDP:n kansanedustaja Pia Viitanen siteerasi Purran vakuutusta kaksi viikkoa ennen eduskuntavaaleja: ”Kokoomus haluaa leikata pienituloisten etuuksista. Se ei meille käy.” Helmikuussa Purralla oli jo aivan toinen ääni kellossa. Hän päivitti viestipalvelu X:ään kuvia leikkauslaudoista, joissa on hänen kasvonsa. Vähätuloisille ja työttömille Purra lausui hirtehishuumoria: ”Jos ei näillä laudoilla onnistu kunnolla leikkaaminen, ei sitten millään.”

Riikka Purrasta on tullut Orpon hallituksen toteuttaman sosiaalivaltion alasajon ja niin sanotun autoritaarisen populismin ilmentymä, joka lähenee fasismia siinä, että se on lopulta kiinnostunut vain vahvojen oikeuksista ja asemasta. Tämä näkyy Halla-Ahon ja Purran talouspoliittisen ajattelun sosiaalidarwinistisissa piirteissä. 

Purra ei leikkauksista selittele tai pyydä anteeksi. Aikaisemmin Iiro Viinanen (kok.) ja Juha Sipilä (kesk.) esittävät vielä äänestäjille, että leikkauspolitiikka ottaa henkisesti koville. Nyt Purra esiintyy hymy kasvoilla, leikkauslauta edessä ja sakset käsissä leikkauspolitiikan mannekiinina. Tämä on uusi tapa viestiä leikkauksista suomalaisessa politiikassa, arvioi yliopistotutkija Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta. Aiemmin leikkauksista on perinteisesti viestitty vakavin ilmein, niin nyt näitä päätöksiä tehdään ”karnevalistisesti”.

Purra rakentaa tällä vastakkainasettelua leikkauksia kannattavien ja vastustavien välille, koska puolue on hallituspuolueena poliittisen eliitin ytimessä. Nyt perussuomalaisten oikeistopopulismi voi rakentua vastakkainasetteluun kansan ja eliitin välille. Purra on omaksunut uusliberalismin ajatuksen, että leikkauspolitiikan vastustajat puolustavat sellaista ylisuurta valtiota, joka jakaa etuuksia ihmisille, jotka eivät niitä tosiasiassa tarvitse. Purra julistaa, että kaikki vastuulliset veronmaksajat tukevat leikkauksia ja ovat hyvinvointivaltion purkamisen takana.

Purran julkaisuissa välittämä viesti on itsevarma. Hallituksen kaavailemat leikkaukset kohdistuvat ennen kaikkea pienituloisiin, joista osa on saattanut äänestää perussuomalaisia. Heille perussuomalaiset tarjoavat ratkaisuksi rasismia ja ulkomaalaisvastaisuutta. Saksalaisen äärioikeistolaisen puolueen AfD:n voimahahmo Björn Hocke määritteli 2000-luvun sosiaalisen kysymyksen uudelleen: ”Enää ei saa tuhlata miljoonia politiikalle, joka ei ole Saksan kansan etujen mukaista.” Tämän lisäksi Höcke nosti uuden sosiaalisen kysymyksen ytimeen ”kysymyksen kansallisvarallisuuden jakamisen sisältä ulos”. Perussuomalaiset tarjoavat nyt tätä politiikkaa vähävaraisille kannattajilleen. Sen ytimessä on noudattaa maahanmuuton radikaalia rajoittamista ja kehitysyhteistyön määrärahojen rajua leikkausta. Perussuomalaiset esittävät olevansa “tavallisen kansan” puolella maahanmuuttajia, rikollisia ja pakolaisia vastaan. Todellisuudessa heidän politiikkansa ajaa Suomessa vahvasti pääoman piirien etua leikkauskuripolitiikan tuoman kyykytyksen, lakko-oikeuden rajaamisen ja työelämän heikennysten muodossa. Se ei ole neutraalia julkisen velan hoitoa vaan erittäin aggressiivista luokkapolitiikkaa. 

Hallituksen työelämän muutokset ja pyrkimykset lakko-oikeuden rajoittamiseksi ovat viemässä Suomen politiikkaa ”autoritaarisen järjestelmän” suuntaan. Näin totesi työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen. Johtava saksalainen lehti Süddeutsche Zeitung kuvaa Orpon hallitusta eräänlaiseksi kauhukabinetiksi, jossa rasistit ja salaliittoteoreetikot nauttivat ministerinviroista. Kaikkiaan Orpon hallitus on vaarallinen ennakkotapaus EU:ssa siitä, miten konservatiivien ja äärioikeiston yhteistyö toimii hallitustasolla. Perezin mielestä Orpon hallituksen esimerkki muodostaa todellisen uhan Euroopan demokratialle.1

Lähteet:

  1. Iltalehti 13.3.2024: Petteri Orpo sai täyslaidallisen koko Euroopan edessä: ”Oletko ylpeä?”
  2. Iltasanomat 7.3.2024: “Tutkija: Riikka Purra toimii nyt täysin poikkeuksellisella tavalla”
  3. Yle 31.1.2024: “Asiantuntijalta tyly arvio hallituksen ajamista lakkorajoituksista: ”Tyypillistä autoritaariselle järjestelmälle”
  4. Süddeutsche Zeitung 4.6.2023: “Das Gruselkabinett: Finnlands neue rechte Regierung”