Radikaalivasemmistolaista tiedonvälitystä pohjois-Suomesta

Pääkirjoitus Punamusta Liekki #1:stä

Vietettiin suomalaisittain aktiivista kansalaisliikehdinnän kesää ja syksyä 2023. Suomeen oli muodostettu hallitus, joka kokosi poikkeuksellisen laajaa vastustusta kaduille myös Oulussa. 

Mediassa tämä liikehdintä ei kuitenkaan juuri näkynyt. Kahdesta hyvinkin laajasta mielenosoituksesta oli vain muutaman rivin maininta oululaisessa  mediassa. Valtakunnallisista mielenosoituksista uutisoitiin usein kärjekkäimpien oikeistopopulistien nostojen kautta.

Uutisoinnin – ja sen puutteen – seuraaminen herätti ajatuksen, että tarvittaisiin poliittista lehdistöä, joka käsittelisi vasemmiston kannalta relevantteja aiheita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Poliittinen lehdistö Suomessa on kokenut 1900-luvun kuluessa monet yhteiskunnalliset kuohunnat. 

Elias Krohn kuvaa suomalaisen työväenliikkeen lehdistön vaiheita tuoreessa teoksessa “Sanomisen vaikeutta ja vapautta: vasemmistolaista tiedonvälitystä 1919-1956”.

Esimerkiksi 1920-luvulla sananvapautta rajoitettiin painokantein, toimittajia kyydittiin ja vangittiin ja lopulta vasemmistolehtien ilmestyminen tyrehdytettiin kokonaan kommunistilakien myötä. Sotien jälkeen vasemmistolehdistö koki uuden kukoistuksen kauden. 

Tämän hetken Suomessa poliittinen ja yhteiskunnallinen lehdistö ylipäätään kamppailee lukijoista paitsi monenlaisen kaupallisin tavoittein tuotetun sisällön myös sosiaalisen median kanssa. Vasemmistolaiset näkökulmat itsessään törmäävät toisinaan läpäisemättömältä tuntuvan oikeistohegemonian muuriin.

Haluamme tällä lehdellä tuoda suomalaiseen poliittisen journalismin kenttään radikaalivasemmistolaisia näkökulmia ja teemoja. 

Punamusta Liekki on ensimmäisestä numerostaan lähtien avoimen ja ylpeän poliittinen julkaisu. Haluamme täten kytkeytyä suomalaisen työväenlehdistön ansiokkaaseen ketjuun. 

Tiedostamme vahvasti, että koko journalistinen prosessi on alusta loppuun valintoja, ja valintoihin liittyy aina vallankäyttö. Yhteiskunnallinen puolueettomuus ja objektiivisuus on aina enemmän tai vähemmän illuusio. 

Niinpä medialle voi luoda luotettavuutta vain koko journalistisen prosessin radikaali läpinäkyvyys.  Vastuullisuutemme uutisten, mielipiteiden ja kannanottojen välittämisessä kumpuaa meille ennen kaikkea tästä näkemyksestä.

Journalistisen avoimuusperiaatteen lisäksi noudatamme Julkisen sanan neuvoston julkaisemia journalistin ohjeita ja olemme hakeneet sitoutumista JSN:n perussopimukseen. 

Punamusta Liekki pyrkii journalistisilla valinnoillaan tuomaan yhteiskunnalliseen keskusteluun niitä näkökulmia ja ääniä, jotka eivät useinkaan ylitä uutiskynnystä – tai jos ylittävätkin, tulevat esitetyksi marginalisoimisen tai toiseuttamisen kautta. 

Pyrimme osaltamme purkamaan niitä esteitä, jotka estävät meitä ihmisiä ja meidän yhteisöjämme ja ympäristöjämme kukoistamasta. Tavoitteenamme ei ole sen enempää tai vähempää kuin vallankumous – sosiaalinen, ekologinen ja taloudellinen muutos meissä itsessämme ja yhteiskunnissamme. Tähän muutokseen kutsumme mukaan kaikki lukijamme.

Vive la révolution!