Otettu Punamusta Liekki #2:sta
Human Rights Watch on julkaissut raportin, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti laajalle levinneistä ihmisoikeusloukkauksista turkkilaisten hallitsemilla alueilla Pohjois-Syyriassa vuonna 2023. Raportissa syytetään Turkin tukemia aseellisia oppositioryhmiä, jotka tunnetaan nimellä Syyrian kansallinen armeija (SNA), mielivaltaisista pidätyksistä, kidutuksesta, seksuaalisesta väkivallasta ja mielivaltaisista oikeudenkäynneistä.
Human Rights Watch on kertonut yksityiskohtaisia tietoja laajalle levinneistä ihmisoikeusloukkauksista Turkin hallussa pitämillä alueilla Pohjois-Syyriassa 11. tammikuuta julkaistussa raportissa. Raportissa tuodaan esiin useita SNA:n tekemiä julmuuksia, kuten mielivaltaisia pidätyksiä, kidutuksia, seksuaalista väkivaltaa ja
mielivaltaisia oikeudenkäyntejä.
Kymmenien ihmisten on raportoitu joutuneen SNA:n toiminnan uhreiksi. HRW kertoo, että siviilien asumis-, maa- ja omistusoikeuksia loukataan jatkuvasti, sillä SNA:n ryhmittymät ottavat säännöllisesti väkisin haltuunsa koteja, maata ja yrityksiä. Tekijöitä ei ole saatu vastuuseen.
Elokuussa 2023 Yhdysvaltain valtiovarainministeriön Office of Foreign Assets Control -osasto ilmoitti pakotteista Turkin tukemia Suleiman Shahin prikaatia ja Hamza-divisioonaa sekä niiden johtajia Mohammad Hussein al-Jassemia, Walid Hussein al-Jassemia ja Sayf Boulad Abu Bakria vastaan, koska he olivat syyllistyneet vakaviin rikoksiin ja ihmisoikeusloukkauksiin Afrinin alueen kurdiväestöä vastaan.
HRW tarkasteli myös Turkin 2019 aloittamien sotilasoperaatioiden jälkiseurauksia Pohjois-Syyriassa. Turkin armeijan toiminta aiheutti satojen tuhansien syyrialaisten pakenemisen kotiseudultaan.
HRW raportoi Turkin ilmaiskuista, joiden seurauksena useita siviilejä kuoli ja loukkaantui. Pohjois- ja Itä-Syyrian autonomisen hallinnon (AANES) vedenjakelu keskeytyi ilmaiskujen seurauksena ja lähes miljoona ihmistä jäi ilman puhdasta juomavettä al-Hasakehin kaupungissa ja sen lähialueilla. [AANES on Rojanan alueen hallinnollinen nimi]
Ihmisoikeusrikkomusten lisäksi raportissa tuodaan esiin Syyrian vakava talouskriisi. Vuoden 2023 puoliväliin mennessä yli 90 prosenttia syyrialaisista eli köyhyysrajan alapuolella. Miljoonilla oli vaikeuksia saada säännöllisesti ruokaa, ja he olivat riippuvaisia humanitaarisesta avusta. Yli 600 000 lapsen raportoitiin olevan kroonisesti aliravittuja.
Syyrian hallitusta raportissa syytettiin siitä, että se rajoitti humanitaarisen avun toimittamista hallituksen hallussa oleville alueille sekä avun ohjaamisesta toisinajattelijoiden rankaisemiseksi. Koillis-Syyrian maansisäiset pakolaiset joutuivat kärsimään kurjista oloista ylikansoitetuilla ja puutteellisesti varustetuilla pakolaisleireillä.
Raportti tarkasteli myös pakolaisten asemaa yleensä. 12,3 miljoona ihmistä on joutunut jättämään kotimaansa konfliktin alkamisen jälkeen vuonna 2011. Syyrian sisäisten pakolaisten määrä arvioidaan olevan 6,7 miljoona. Raportissa kerrottiin myös Turkin harjoittamasta [muualta lähtöisin olevien] syyrialaisten pakolaisten siirtämisestä Turkista Pohjois-Syyriaan. Raporttien mukaan Turkin rajavartijat ovat ampuneet tuhansia syyrialaisia, jotka olivat pyrkineet takaisin Turkkiin.
Julkaisemme joka numerossa Medya News -uutispalvelun uutisten suomenkielisiä käännöksiä.