Newroz sytytti Walon

Uutinen – Punamusta Liekki #13/huhtikuu 2025

Kirjoittaja: Oskari Haapsamo

Oulussa juhlistettiin kurdien perinteistä uutta vuotta, newrozia iloisissa tunnelmissa. Väkeä kerääntyi paikalle yli 300 henkeä ympäri Suomea. Juhlakansaa viihdyttivät lukuisat puhujat ja tanssittivat kansainväliset artistit.

Newroz symboloi kurdeille taistelua ja vastarintaa sortoa vastaan. Kuva: Onni Storm

Kurdien perinteistä uutta vuotta, newrozia, juhlistettiin kevätpäiväntasauksena 19.3. Oulussa, Koskelan työväentalo Walolla.

Juhlaa järjestämässä olleen Zaza Mahirin mukaan newroz järjestettiin ensimmäistä kertaa näin suurella mittakaavalla Oulussa. Mahir kertoo, että talkoovoimin järjestettyyn juhlaan saapui yli 300 vierasta. 

– Suurin osa on oululaisia, mutta vieraita on ympäri Pohjois-Suomea, ainakin Kemistä, Raahesta ja Vaasasta. Esiintyjät tulevat Saksasta.

Kulttuuri yhdistää ja antaa voimaa

Juhlassa esiintynyt laulaja Beser Şahîn korostaa musiikin olevan koko kurdiyhteisille kautta diasporan tärkeä, yhdistävä asia. Hänen mukaansa jaettu kulttuuri auttaa kurdiyhteisöjä jaksamaan.

– Kaikki tarvitsevat kulttuuria elääkseen. Jos kulttuuri häviää, ei meitä voi pelastaa mikään. Jaettu musiikki on kuin sielu, joka herättää ihmiset.

Şahîn kuvaa, ettei hänen musiikkinsa ei ole pelkkää laulua, vaan vastarinnan muoto, ase taistelussa sortoa vastaan. Musiikin avulla voi kertoa humaaneista arvoista ja aseena se on miekkaa mahtavampi.

Musiikki ja tanssi ovat keskeinen osa newrozia. Kuva: Oskari Haapsamo

Newroz symboloi kurdeille vastarintaa

Myös newroz itsessään edustaa kurdeille vastarintaa. Tilaisuudessa puheen newrozin merkityksestä pitänyt kirjailija Mîrhem Yîğît kertoo yli 2600 vuotta vanhasta myytistä juhlan taustalla. 

Tarinan mukaan Mesopotamiassa hallinnut itsevaltainen kuningas Dehak sai olkapäähänsä haavan, josta kasvoi käärmeen pää. Neuvonantaja kertoi kuninkaalle, että ainoa keino pitää käärme kurissa oli syöttää sille kerran vuodessa kahden nuoren pojan aivot. Niinpä vuosi toisensa jälkeen kaksi poikaa uhrattiin kuninkaan terveyden vuoksi. Tämä teki neuvonantajan ja lopulta alamaiset surullisiksi ja sai heidät juonimaan nuorukaisten hengen pelastamiseksi niin, että he alkoivat huijata kuningasta pelastaen toisen tapettavaksi valituista pojista ja korvaten tämän aivot lampaan aivoilla. Pelastetut nuorukaiset lähetettiin vuorille turvaan ja ajan saatossa heidän joukkonsa kasvoi. Lopulta kurdien suuttumus hallitsijaa kohtaan paisui niin, että poikansa kuninkaalle menettänyt seppä Kawa murtautui palatsiin ja tappoi kuninkaan vasarallaan. Voittonsa merkiksi hän kohotti verisen vasaransa ja sytytti tulen, joka kutsui vuorten vapaudessa kasvaneet nuoret taisteluun, jonka päätteeksi kurdit vapauttivat itsensä hallitsijoiden ikeestä. 

Yîğîtin mukaan newrozia juhlistetaan laajalti Lähi-Idän kulttuureissa kevään koiton ja kasvun juhlana, mutta kurdeille se symboloi taistelua ja vastarintaa sortoa vastaan. Teema on edelleen, tuhansien vuosien jälkeen, valitettavan ajankohtainen. 

Yîğît toteaa newrozilla olevan merkitystä myös kurdien identiteetin rakentajana ja Kurdistanin eri alueita yhdistävänä tekijänä.

– Tänä vuonna newrozia juhlitaan Abdullah Öcalanin hiljattain antaman julistuksen vuoksi erityisissä, toiveikkaissa tunnelmissa.

Newrozin ja vastarinnan yhteyden toi esille puheessaan myös Oulun Anarkistiliiton Árpád Kovács.

Rojava inspiroi vallankumouksellisia

Tilaisuudessa puhunut Pohjois-Pohjanmaan Vasemmistonuorten puheenjohtaja Jiko Kylén muistuttaa siitä, kuinka kurdiyhteisön arvot sekä vastarinta ja saavutukset Rojavassa ja sen ulkopuolella inspiroivat vallankumouksellisia ympäri maailmaa. Kylén peräänkuuluttaa solidaarisuuden tarvetta taistelussa fasismia, rasismia ja imperialismia vastaan.