Eläinkapinan historiallinen tehdasblokki huipensi toimintaviikon

Uutinen – Punamusta Liekki #13/huhtikuu 2025

Kirjoittajat: Jiko Kylén, Oskari Haapsamo

17.-22.3. Eläinkapina järjesti Broilerin ääni -toimintaviikon, joka huipentui Nurmossa toteutettuun Atrian tehtaan blokkiin. Osallistuneiden aktivistien mukaan laajin huomio saavutettiin hyvin pohjustetulla aktiolla. Mediahuomiossa oli sekä onnistumisia että toivomisen varaa.

Osana blokkia Eläinkapinan aktivistit pysäyttivät tehtaasta poistumassa olleen rekan. Kuvaajatieto: Elokapina

Lauantaina 22.3. viitisenkymmentä Eläinkapinan aktivistia saapui Nurmoon Atrian broileritehtaalle. Siellä aktivistit toteuttivat Suomen ensimmäisen broilerien tehoeläintuotannon tehdasblokin. Elokapinan yhteisöryhmän toteuttama aktio oli huipentuma Helsingissä järjestetylle Broilerin ääni -toimintaviikolle. Tehtaalla järjestettiin rauhanomainen mielenosoitus, jonka yhteydessä aktivistit pysäyttivät tehtaalta lähdössä olleen rekan. Punamusta Liekki kuuli kolmen eläinkapinallisen, Erikan, Neon ja Nokkosen kokemuksia aktion tavoitteista ja onnistumisesta.

Aktivistien mukaan aktio toteutettiin, sillä broilerin ääni ei kuulu suomalaisessa, broilereita itseään koskevassa keskustelussa lainkaan. Erikan mukaan aktion tavoitteena olikin saada mediassa huomiota broilerin näkökulmalle. Nokkonen kertaa, kuinka tehtaan avaamisen yhteydessä 2024 mediakeskustelu keskittyi vain tehtaan uudistuksen hintaan sekä broilerin vientiin Kiinaan Atrian pyrkiessä peittelemään lintujen todellisia oloja.

– Nurmon tehtaalla on 25 000 lintua yhteen halliin ängettynä, mikä on kaukana mainonnan mielikuvista ja siitä, miten toivoisi tuntevia eläimiä kohdeltavan. 

Aktion varsinaisena vaatimuksena oli, että Suomen tulisi hallitusti ja oikeudenmukaisesti ajaa alas broilerintuotanto ja siirtyä asteittain kasvipohjaiseen ruoantuotantoon.

Mediahuomiossa oli onnistumisia ja toivomisen varaa

Aktion onnistuminen jakaa osin aktivistien mielipiteitä. Neon mukaan aktio sai laajaa valtakunnallista huomiota, jossa poliisin ja aktivistien vastakkainasettelun sijaan huomio kiinnittyi itse asiaan, eli broilerin kärsimykseen ja siihen, että asialle pitää tehdä jotain. Nokkonen on tästä osin eri mieltä. Hänen mukaansa media kyllä tunnisti Eläinkapinan pitävän boilerintuotantoa epäeettisenä, mutta ei avannut tarkemmin syitä sille, miksi. Lisäksi Atrian edustajat sivuuttivat eläinoikeusasiat kommenteissaan kokonaan vedoten ajalle tyypillisesti kansalliseen ruokaturvallisuuteen ja huoltovarmuuteen. 

– Kyllä Atria tietää, että ne ei voi vääntää meidän kanssa eläinoikeuksista, tai jos niillä olisi oikeita pointteja broilerien elinolojen puolesta, niin kyllä ne sanoisivat ne. Tämä on vaan mun tulkinta, mutta aattelen, että niiden strategia on suunnata tää keskustelu muualle tai pitää se niillä raiteilla, joilla broilerin ääni tai kokemus ei pääse kuuluviin tai näkyviin.

Erika puolestaan koki, että broilerintuotannon ekologiset haitat jätettiin systemaattisesti mainitsematta mediassa, vaikka aktivistit toivat niitä esiin toimittajille.

Aktion onnistumisten taustalla aktivistit arvioivat olleen ennen kaikkea suunnitelmallisen mediatyön, joka piti sisällään toimittajien kontaktointia sekä laadukkaan mediatiedotteen ja muita materiaaleja. Asian käsittelyyn mediassa vaikuttivat myös aktion ainutlaatuisuus ja sen kohdistuminen yksilöiden, kuten autoilijoiden, sijaan broilereita tappavaan Atriaan ja sen tehtaaseen. Neo huomioi myös aktion tapahtumapaikan vaikuttaneen mediahuomioon.

– Mielestäni onnistumiseen vaikutti esimerkiksi se, että aktio oli Seinäjoella, joten useimmista lehdistä ei lähetetty toimittajia, vaan saimme omia kuviamme lehtiin.

Sivullisten ja poliisin toiminta tuotti pettymyksen

Itse aktiossa aktivistit pettyivät paikallisten ja poliisin toimintaan, vaikka erityisesti poliisin suhteen rima oli jo valmiiksi matalalla. Paikalle saapuneet paikalliset käyttäytyivät aktivisteja kohtaan epäasiallisesti yllyttäen rekkakuskia ajamaan heidän päältään. Eräs ohikulkija myös purki blokkia tarttumalla aktivistia kädestä yhdessä poliisin kanssa.

Aktivistit olisivat toivoneet poliisin turvaavan aktiota paremmin sekä sivullisilta että rekkakuskilta. 

– Kun sinne tuli ulkopuolisia tyyppejä, niin [poliisit] eivät tehneet mitään. Tuon seurauksena rekkakuski ajoi blokkia päin parikymmentä senttiä, ja koska se on rekka, se ei nähny mitä siinä edessä on. Jos siellä ois ollu esimerkiksi makaava blokkaaja, niin olisi voinut käydä melko pahasti. Poliisia ei ihan hirveästi tuntunut kiinnostavan, kertoo Neo.

Tehdasblokki oli osa laajempaa strategiaa

Tehdasblokki oli Helsingissä tapahtuneen toimintaviikon huipentuma. Aktivistien mukaan laajempi strateginen tavoite oli jalkautua ensin Helsingissä, monien aktivistien kotipaikkakunnalla, kuluttajien pariin nostamaan tietoisuutta broilerintuotannon ongelmista ja vasta sen jälkeen toteuttaa tehdasblokki “valmiiksi kerätyn hyvän julkisuuden suojaamana”, kuten Neo asian ilmaisee. Nokkonen toteaa, että vaikka broilerintuotannon ongelmat ovat suuryritys Atrian vastuulla, tulee myös jokaisen ruokaa syövän ihmisen miettiä asiaa ostoksia tehdessään. Erika arvioi myös sosiaalisessa mediassa edeltävästi käydyn keskustelun edesauttaneen aktion jälkeen käytyä keskustelua.

Nokkosen mukaan Nurmossa, Pohjanmaalla, puolestaan keskityttiin Atriaan yrityksenä.

– Haluttiin välttää sellaista asetelmaa, että helsinkiläinen tulee kertomaan maaseudulle, miten pitää elää.

Tehdasblokista ei tiedotettu etukäteen. Aktivistit eivät kuitenkaan usko Atrian Nurmon tehtaan blokin yllätyksellisyyden vaikuttavan poliisin tulevaan toimintaan. Neo muistuttaa, että ennen pitkää poliisi oppii lukemaan uusia strategioita, minkä vuoksi uusia toimintatapoja pitää kehitellä sitä mukaa, kun poliisi oppii vanhat. Nokkonen toteaa vastaavien rauhallisten toimintaviikkojen olevan yleisiä, minkä takia niiden päätteksi mahdollisesti tapahtuvien aktioiden ennakointi olisi poliisille vaikeaa.

– Se meidän toimintaviikko oli tosi sellaista vihreetä, että jutellaan ohikulkijoille ja banneridroppi sillalta. En voi kuvitella, että supon hälytyskellot olisivat soineet tuollasesta pullan- ja julisteidenlevitysmenosta.


Faktalaatikko: Broilerituotannon ongelmia

  • Broileri tapetaan noin kuukauden ikäisenä kanan luonnollisen eliniän ollessa jopa 7 vuotta.
  • Ylijalostus aiheuttaa broilereille fyysisiä vaivoja ja niistä johtuvaa kipua ja kärsimystä.
  • Ylijalostuksen aiheuttamista liikkuntakyvyn ongelmista johtuva nääntyminen on lintujen yleisin kuolinsyy broileritiloilla.
  • Broilereiden kasvatus ei mahdollista lintujen lajityypillistä käyttäytymistä: Normaalisti yksin tai reilun kymmenen yksilön parvessa eläviä lintuja on yhdessä kasvatushallissa vähintään 25 000 yksilöä. Valot pidetään päällä jatkuvasti, jotta linnut söisivät mahdollisimman paljon. Luonnossa kanat käyttävät suurimman osan ajastaan ruuan etsimiseen, mutta tämä ei ole mahdollista kasvatushallissa.
  • Vastoin yleistä uskomusta broilerin syöminen ei ole ekologista: Rehusoija tuodaan ulkomailta ja tapettujen lintujen osia viedään ulkomaille. Broilerin tuotanto vahingoittaa ympäristöä mm. rehevöittämällä vesistöjä.

Lähde: Aktivistien haastattelut

Korjaus faktalaatikkoon 4.4.2025 05:22: korjattu lintujen määrä koskemaan lintujen yleistä vähimmäismäärää kasvatushallissa.