Otettu Punamusta Liekki #9/marraskuu 2024:stä
Teksti ja kuva: Árpád Kovács
Kurdikirjailija Kemal Aktaş vietti turkkilaisessa vankilassa 27 vuotta, joista 22 hirttotuomion alla. Kansanedustajanakin toiminut kirjailija kannustaa kamppailun jatkamiseen. Aktaş vieraili syyskuun lopussa Oulun Tanssivassa Emmassa.

Tilaisuus Tanssivassa Emmassa alkaa minuutin hiljaisuudella kaatuneiden vapaustaistelijoiden muistoksi. Sen jälkeen yleisön keskelle astui Kemal Aktaş, kurdi, kirjailija ja Turkin parlamentin entinen kansanedustaja. Hän puhuu intensiivisesti, mutta kiihkottomasti ja on koko ajan vuorovaikutuksessa yleisönsä kanssa. Yleisön syvä kunnioitus puhujaa kohtaan on ilmeistä.
Aktaş on nyt 66-vuotias. Siitä 27 vuotta hän on viettänyt turkkilaisessa vankilassa Amedissa eli Diyarbakarissa. Aktaş tuomittiin kuolemaan vuonna 1980 poliittisesta toiminnastaan Kurdistanin työväenpuolueen (PKK) hyväksi. Tuomio oli voimassa Aktaşin koko ensimmäisen vankilajakson ajan, 22 vuotta. Epävarmuus siitä, pannaanko tuomio jossain vaiheessa täytäntöön, oli kurdipolitiikon mukaan sietämätöntä kidutusta.
Turkin 2002 vaalien jälkeen Aktaş pääsi vapaaksi vankilasta ja liittyi uudestaan poliittisen taisteluun kurdien vapautusliikkeen tueksi Kansan demokratiapuolueen (HADEP) riveissä. Kun 2003 puolue kiellettiin Turkin perustuslakituomioistuimen toimesta syytettynä PKK:n tukemisesta, Aktaş jatkoi toimintaansa ja 2005 lähtien vaikutti KCK:n, Kurdistanin yhteisöjen liiton, riveissä. Koska organisaatio aktiivisesti edistää PKK:n perustajan, Abdullah Öcalanin ideoita, Turkin viranomaiset luokittelevat sen edelleen vihamieliseksi järjestöksi. Näin vuonna 2009 Aktaş pidätettiin uudestaan. Tällä kertaa hän ehti viettää viisi vuotta vankilassa, josta käsin hänet myös valittiin kansanedustajaksi Vanin kaupungin vaalipiiristä.
Aktaş vapautui yllättäen vankilasta 2014, sillä Turkin korkein oikeus katsoi, että viisi vuotta vankilassa ilman oikeudenkäyntiä vaarantaa hänen ja hänen toveriensa oikeuksia. Vapaalla jalalla Aktaş ehti toimia kansanedustajana vuoden, kun hän sai asianajajansa kautta vihiä siitä, että häntä uhkaa 21 vuoden tuomio. ”Silloin päätin, että on aika lähteä”, hän kertoo.
Kysymys, miltä tilanne Turkissa vaikuttaa tällä hetkellä, saa hänet hiljaiseksi ja mietteliääksi. Kurdiaktivistien ei ole mahdollisuutta toimia avoimesti. Jopa he ovat suurissa vaikeuksissa, jotka haluaisivat elää oman kurdikulttuurin mukaisesti. Kieli on vainottu, kansanperinne pyritty hävittämään. Aktaş puhuu “monen rintaman kansanmurhasta”, joka on jatkunut Turkin valtion perustamisesta asti.
Mutta vanha kamppailija ei suostu lannistumaan. Hän näkee Turkin valtion vaikeuksissa suuria mahdollisuuksia. Talouskriisi, Turkin huono maine ja sen kompastelut Aktaş näkee ainakin osittain kurdien taistelun tuloksena. Jos Turkki ei olisi niin tärkeä NATO-maa, Eurooppa olisi jo kääntänyt sille selkänsä, hän pohtii. ”Uskon, että yhdessä toverien ja ystävien kanssa voimme voittaa taistelun.”
Aktaş toivookin, että Suomessa asuvat kurdit jaksavat kertoa kamppailustaan suomalaisille. Olisi tärkeää myös tehdä Abdullah Öcalanin ajatuksia tutuksi, keskustella niistä ja yhdessä käydä taisteluun kapitalismia vastaan. Maapallo on yhteinen ja niin on myös sitä uhkaava vihollinen, kapitalismi.
Maailmanlaajuisesti kurdien vapaustaistelu on inspiraation lähde monille, mutta kurdit tarvitsevat itsekin solidaarisuutta, sillä Turkin valtio pyrkii tuhoamaan vapauden hengen kaikkialla, missä on kurdeja. Turkki pyrkii vaikuttamaan myös Suomen politiikkaan. Juuri siksi meidän täytyy herätä: asiat liittyvät toisiinsa, eikä kurdien vapaustaistelu ole erillinen kamppailu, vaan pyrkimys rakentaa oikeudenmukainen ja ekologinen maailma.
Lopuksi Aktaş kiittää TAIVO:n väkeä hyvin järjestetystä tapaamisesta. Se oli kurdiyhteisölle tärkeä tapahtuma. Häntä ilahdutti Tanssivan Emman lämmin ja aktiivinen ilmapiiri. ”Toivottavasti nähdään pian uudestaan ja jatkamme aktiivista yhteistyötä”, Aktaş hyvästelee.