Kommentti: Oulu brändää itseään rasismilla

Otettu Punamusta Liekki #10/joulukuu 2024:stä

Teksti: Oskari Haapsamo

Yksi Kätketyn teoksista, Tiernapojat, on äänitallenne Henrikssonin Oulun taidemuseossa pitämästä puheesta, jossa hän kertoi oululaista identiteettiä käsittelevässä Täällä-näyttelyssä vuonna 2013 esillä olleesta tiernapoikiin liittyvästä teoskokonaisuudestaan. Puheessa esitetyt johtopäätökset Henriksson pohjaa tavalleen uskollisesti perusteelliseen taustatyöhön. 

Tiernapojista käy ilmi, että vuosituhannen alusta lähtien Oulun kaupunki on valjastanut Suomeen 1800-luvulla rantautuneen tiernapoikaperinteen osaksi brändiään. 

Yksi tiernapoikanäytelmän hahmoista tunnetaan nimellä Murjaanien kuningas. Useiden suomen kielen sanakirjojen mukaan termi “murjaani” on halventava termi, jolla viitataan tummaihoiseen ihmiseen. Perinteen nykyisin esitettävä versio on yksi monista ja peräisin 1900-luvun alusta. Vuoteen 2021 asti Tiernasäätiönkin tilaisuuksissa Murjaanien kuninkaan kasvot sai mustata.

Henrinkssonin mukaan osana tiernapoikaperinnettä rodullistettu, Afrikan manteretta edustava Murjaanien kuningas alistetaan. Hänen mukaansa nykymuotoinen perinne on rasistinen, hierarkkinen ja kuollut. 

Tiernapojissa Henriksson kysyy, minkälaisen kuvan Oululaisesta yhteisöllisyydestä tiernapoikaperinne antaa? Teoksen lopussa hän vastaa kysymykseen: “Meidän täytyy pystyä katsomaan perinteitämme kriittisessä valossa ja päivittämään niitä tarpeen mukaan ja ajalle sopiviksi. Sellainen perinne on elävä ja kasvattaa todellista yhteisöllisyyttä.”

Nämä tiernapojat ovat perinteen kuolleeseen luonteeseen sopien vuodesta 2014 saakka seisseet jähmettyneinä Rotuaarilla. Murjaanien kuningas, jonka kasvoja koristaa onneksi vain patina, on toinen hahmo patsaan vasemmasta laidasta. Osuvasti taustalla näkyy myös Oulun kulttuuripääkaupunkibrändin logo. Kuva: Oskari Haapsamo