Otettu Punamusta Liekki #10/joulukuu 2024:stä
Lähde: Kurdish forces eye Trump’s return with caution. MedyaNews 23.11.2024
Vaikka Donald Trump on alle kahden kuukauden päässä toisen kautensa aloittamisesta Yhdysvaltain presidenttinä, hänen arvaamattomuutensa yhdessä monimutkaisen ja jännitteisen poliittisen tilanteen kanssa jättää Syyriassa olevien amerikkalaisjoukkojen tulevaisuuden avoimeksi.
Useampien asiantuntijoiden arvion mukaan Donald Trump tulee vetämään Yhdysvaltain joukot pois Koillis-Syyriasta. Robert F. Kennedy Jr. kertoi 8. marraskuuta poliittiselle kommentaattorille Tucker Carlsonille, että Trump aikoo vetää amerikkalaiset joukot pois alueelta, jotta niistä ei tulisi ”tykinruokaa”.
Neljä päivää myöhemmin Turkin puolustusministeri Yaşar Güler totesi haastattelussa: ”Trump antoi ohjeet vetää joukkojaan Syyriasta kolme kertaa viimeisen presidenttikautensa aikana”. Hän ilmaisi luottavansa siihen, että Trump tällä kertaa toteuttaa lupauksensa ja vetää Yhdysvaltain joukot pois Syyriasta ja laajemmalta alueelta.
Koska Lähi-idän poliittinen maisema on kuitenkin muuttunut Trumpin ensimmäisen kauden jälkeen, on epäselvää, pitääkö tällainen lupaus paikkansa nykyisessä tilanteessa.
Oklahoman yliopiston Lähi-idän tutkimuskeskuksen johtaja Joshua Landis totesi TNA:n haastattelussa, että Trumpin hallinnon ”Iran-haukat” todennäköisesti vastustavat tämän aikomusta vetää Yhdysvaltain joukot Syyriasta. Vaikka Robert Kennedy Jr. on vakuuttanut Trumpin olevan vetäytymisaikeissaan vakavissaan, useimmat pitävät näitä joukkoja elintärkeinä Iranin torjumiseksi ja Israelin aseman vahvistamiseksi alueella. Landis totesi lisäksi, että Yhdysvaltain läsnäolo Lähi-idässä on edelleen aihe, joka herättää ristiriitaisia mielipiteitä sekä Yhdysvalloissa että maailmalla. Vaikka Trumpin kannattajilla on eristäytymispyrkimyksiä, vaikutusvaltaiset, erityisesti israelilaiset mielipiteet, tulevat ratkaisevasti vaikuttamaan siihen, että Yhdysvallat jatkaa läsnäoloaan alueella Iranin hillitsemiseksi.
Myös tutkija Michael Rubin on varoittanut Trumpia vetämästä pois Pohjois- ja Itä-Syyrian autonomiseen hallintoon (AANES) sijoitettuja noin tuhatta Yhdysvaltain sotilasta ja kehottanut tarkastelemaan tällaista siirtoa Turkin kasvavia radikaali-islamistisia suuntauksia silmällä pitäen. Rubinin korostaa:
”Erdogan on avoimesti kertonut tukevansa Hamasia. Qatar karkotti Hamasin johtoa, koska se katsoi, että Hamas suhtautui vilpillisesti panttivankineuvotteluihin. Nyt Turkki voi olla Hamasin seuraava päämaja. Hamas saa Turkin taloudellista tukea ja turvasatamaa, mutta Erdogan myös sallii sen suunnitella terrorioperaatioita Turkin alueelta käsin. Hamas ei myöskään ole yksin. Islamilainen valtio, tšetšeenikapinalliset, Al-Shabaab ja kashmirilaiset terroristiryhmät pitävät kaikki Turkkia ystävänä. Islamismi rehottaa Turkissa. Erdogan, joka on muslimiveljeskunnan vankkumaton kannattaja, on muuttanut takavarikoidut gulenistien kiinteistöt radikalisoitumisen keskuksiksi. Tämä ideologinen muutos syventää vetäytymispohdintojen monimutkaisuutta.”
Vuodesta 2012 lähtien Erdoğan on perustellut hyökkäyksiä Koillis-Syyrian infrastruktuuriin PKK:n vastaisella retoriikalla. Hiljattain Erdoğan sanoi Newsweekille: ”Turkin sota ei ole Syyrian kurdeja vastaan vaan Yhdysvaltojen tukemia PKK:hon kytköksissä olevia terroristeja vastaan, jotka uhkaavat alueen kurdeja, arabeja ja turkmeeneja.” Hän lupasi jatkaa PKK:n, sen liittolaisten ja myös ISIS:n torjuntaa rauhan varmistamiseksi Syyriassa.
AANESin kurditaistelijat ovat kuitenkin epäileviä Trumpin mahdollisen paluun suhteen ja muistuttavat vuoden 2018 tuskallisista kokemuksista. Syyrian demokraattisen neuvoston Washingtonin-lähettiläs Sinam Mohamad kertoi Newsweekille: ”Koimme turhauttavaa aikaa, kun Washingtonin vetäytyminen altisti meidät Turkin uhalle, mikä johti lopuksi alueiden menettämiseen. Tästä huolimatta suhtaudumme optimistisesti presidentti Trumpin paluuseen ja toivomme, että hän omaksuu tällä kertaa myönteisemmän lähestymistavan.”
Venäjä ja Iran vaativat edelleen Yhdysvaltojen täydellistä vetäytymistä Syyriasta, jonka hallitusta Yhdysvallat ei edelleenkään tunnusta ja johon kohdistuu länsimaiden pakotteita. Vaikka Moskova ja Teheran tukevat yhdessä Damaskosta, niiden näkemykset Syyrian tulevaisuudesta poikkeavat ajoittain toisistaan. Venäjä on pidättäytynyt estämästä Israelin iskuja Syyrian alueella.
”Autonominen hallinto (AANES) pitää yhteyttä sekä alueella oleviin amerikkalaisiin että venäläisiin joukkoihin. Vaikka aiemmat vuorovaikutussuhteet ovat olleet haastavia, uskomme, että Yhdysvaltojen ja Venäjän uusi lähentyminen voisi vaikuttaa merkittävästi Lähi-idän vakauteen”, Mohamad tarkensi.
Vaikka Trumpin Lähi-idän politiikka keskittyisikin Iranin liikkumatilan rajaamiseen, Syyriassa uudelleen voimistuva ISIS, Erdoğanin tuki Hizbollahille ja muille islamistiryhmille sekä Israelin ja Hizbollahin välinen jatkuva konflikti saattavat vaikuttaa merkittävästi hänen päätökseensä vetää Yhdysvaltain joukot Koillis-Syyriasta. Vaikka näiden joukkojen pitäminen alueella aiheuttaa Yhdysvalloille huomattavia taloudellisia kustannuksia, ne toimivat kuitenkin kriittisenä vastapainona Venäjän ja Iranin vaikutusvallalle alueella.