Otettu Punamusta Liekki #12/maaliskuu 2025:stä
Kirjoittaja: Jouko Jokisalo
Vanhaa virkakieltojärjestelmää ollaan elvyttämässä Saksassa. Yhdeksi sen kohteeksi on joutunut “voiton maksimointia” kritisoinut ilmastonsuojeluaktivisti Lisa Poettinger, jota on kielletty suorittamasta lukio-opettajan opintoihin kuuluvaa opetusharjoittelua. Asiasta kertoi ensimmäisenä Süddeutsche Zeitung1.
Vasemmistolaisiin suunnataan Saksassa jo kertaalleen käytöstä poistettua virkakieltojärjestelmää 1970- ja -80 -lukujen tyyliin. Se merkitsee, että henkilöltä voidaan poliittisen vakaumuksen vuoksi kieltää virka valtion ja kunnan toimissa.
Ilmastoaktivisti Lisa Poettinger sai virallisen kirjeen, jossa todetaan: “Sinua ei oteta helmikuussa 2025 lukio-opettajan ammattiin valmistavaan palvelukseen.” Virkakieltoa perusteltiin 105-sivuisella “todistusaineistolla”, jonka oli kerännyt Liittovaltion perustuslain suojeluvirasto (Verfassungsschutz).

Poettingerin syntilistalla puhe “voiton maksimoinnista”
28-vuotias Poettinger on jakanut otteita 105-sivuisesta päätöstekstistä sosiaalisessa mediassa. Poettingerista kerätty syntilista käsittelee hänen poliittista toimintaansa sekä lausuntojaan. Päätöstekstissä on viitattu muun muassa Poettingerin kapitalisminvastaiseen kantaan ja termien kuten “luokkataistelu” ja “voiton maksimointi” käyttöön2.
Poettinger on haastattelussa kuvaillut kansainvälistä autonäyttelyä (IAA) “symboliksi voiton maksimoinnista ihmisten, ympäristön ja ilmaston kustannuksella”. Perustuslain suojeluviraston analyysi ja tuomio on seuraava:
”Perustuslakivaliokunnan 5. marraskuuta 2024 antaman lausunnon mukaan termi ‘voiton maksimointi’ on peräisin kommunismista ja halventaa voiton tavoittelua taloudessa.”
Syytelistassa lukee myös näin: ”Kommenteillanne ette ainoastaan kritisoi kapitalismia, vaan puhutte myös antikapitalismin puolesta.”
Syytteen mukaan ”luokkataistelusta” puhuminen on ristiriidassa ”vapaan demokraattisen perusjärjestyksen” kanssa, koska se on ”synonyymi kapitalismin ja siten demokratian lakkauttamisen vaatimukselle”.
Syytelistassa tuodaan esiin myös se, että ”Yhdessä oikeistoa vastaan” -suurmielenosoituksen johtajana Poettinger julisti CSU:n pääministerin Markus Söderin osallistumisen epämieluisaksi. Hän joutui Springerin lehdistön parjaamaksi ”ääriainekseksi”, ja hänestä tehtiin myös oikeistokonservatiivisen osavaltion hallituksen vihollinen.
”Jokainen, joka vapaa-ajallaan kampanjoi ilmastonsuojelun ja demokratian puolesta ja käyttää termejä, joista osavaltion hallitus ei pidä, voidaan julistaa kelvottomaksi opettamaan englantia lapsille Baijerissa”, kommentoi Poettinger saamaansa päätöstä.

Kuvan lähde: Wikimedia Commons.
Verfassungsschutz perustettiin entisten natsien kanssa
Perustuslain suojeluvirasto Verfassungsschutz ja BND (Saksan valtiollinen ulkomaantiedusteluorganisaatio) perustettiin vuonna 1950 entisten natsien työpanosta hyödyntämällä. Organisaatioiden tehtävänä oli alusta alkaen kerätä materiaalia vasemmistolaisia ja sodan vastustajia vastaan, jotta sitä voitaisiin tarvittaessa käyttää ammattikiellon perusteena. Vasemmistolaisilta henkilöiltä kiellettiin poliittisen vakaumuksen vuoksi virka valtion ja kunnan toimissa.
Virkakieltojärjestelmä perustuu Saksan liittotasavallassa säädettyyn radikaaliasetukseen vuodelta 1972. Virallisesti päätöstä perusteltiin välttämättömyydellä tarkastaa virkamieskunnan hakijoiden lojaalisuus perustuslakia kohtaan. Vuosien 1972–1985 välisenä aikana viranomaiset arvioivat valtakunnallisesti yhteensä 3,5 miljoonan ihmisen poliittista näkemystä. Heistä 1250 opettajaa ja yliopistonlehtoria, joista useimmat arvioitiin vasemmistolaisiksi, jätettiin palkkaamatta ja noin 260 henkilöä irtisanottiin3. Periaatteessa radikaaliasetus kumottiin vuonna 1991.
Nyt myös SPD ja vihreät pyrkivät ottamaan uudelleen käyttöön virkakiellot hallitsemissaan osavaltiossa.